Blessurepreventie is het gezonde lichaam gezond houden. Het lichaam (bewegingsapparaat) moet beoordeeld en behandeld worden als het nog gezond is. In het algemeen wordt pas behandeld, als het kwaad al is geschied, er wordt dan behandeld op basis van een blessure. Overbelasting sluipt er vaak langzaam in. Er is nog geen duidelijke blessure, maar de eerste signalen zijn er wel, doch deze worden niet of nauwelijks onderkend. Onderzoek, advies, massage, herstelbevorderende oefenstof en maatregelen zijn hier dan nodig. Het aanpassen van het bewegingsapparaat aan de sportbelasting is een "must". Over het mechanisme van het ontstaan van sportblessures is nog een groot aantal vragen onbeantwoord. Mogelijke oorzaken zijn interne, persoonsgebonden (endogene)factoren en externe, omgevingsgebonden (exogene) factoren. Deze laatste hebben meer te maken met de keuze van het materiaal. Schoeisel, kleding, bodemgesteldheid en klimaat spelen een belangrijke rol.
Blessurepreventie kan onderverdeeld worden in:
- Het voorkomen van de primaire oorzaak van het ontstaan van blessures, zonder dat er klachten zijn.
- Het vroegtijdig ingrijpen bij de eerste tekenen van blessurevorming en overbelasting.
- Het snel nemen van maatregelen bij acute blessures, het geven van een goede behandeling en verzorging in alle stadia van de blessure, ook nadat de blessure genezen is.
Ter voorkoming van blessures en ter bevordering van het herstel na blessures kan de sportmasseur de sporter adviseren over:
- Herstelbevorderende oefeningen.
- Spierversterkende oefeningen.
- Rekoefeningen.
- Mobiliteitsoefeningen.
- Stabiliteitsoefeningen.
- Gebruik van medical tape (kinesiotape) en sporttape.
- Aanpassingen in warming-up en cooling-down.
- Aanpassingen in de trainingsarbeid en -intensiteit.
- Trainings- en wedstrijddeelname.